nyhed

Københavns Lufthavn udvider for milliarder

Københavns Lufthavn udvider for milliarder

editorial

Flytrafikken stiger fortsat. Det har fået Københavns Lufthavn til at kaste sig over en udbygning på op til 20 mia. kr. Projektet er en af de største herhjemme for en privat virksomhed. Målet er at kunne levere en lufthavn, der efter planen bliver næsten dobbelt så stor som i dag.

Vil fortsat være det førende trafikknudepunkt

Hvordan kommer man fra at kunne håndtere cirka 29 mio. passagerer om året til at kunne håndtere omkring 40 mio. Svaret ligger i at gennemføre en gigantisk udvidelse af det, som passagererne i dag kender som terminal 3. Derfor har rejsende der de seneste år har passeret Københavns Lufthavn stødt på både håndværkere og afspærrede områder. Og festen er langt fra slut endnu. I marts meldte lufthavnen ud, at de 80.000 ekstra kvadratmeter, som udvidelsen af Terminal 3 ender på, skal tegnes og bygges af firmaerne Per Aarsleff, COWI, Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Zeso Architects. Blandt andet skal området mellem Finger A og B efter sikkerhedskontrollen give op til 4.000 nye m² til passagererne efter endt ombygning. Så håndværkerne kommer du altså til at møde i terminal 3 en rum tid endnu, da første etape af det enorme byggeri først er færdigt i 2023, mens anden fase strækker sig helt til 2028. Målet for Københavns Lufthavn er ifølge Thomas Woldbye, administrerende direktør i Københavns Lufthavn, at fastholde en position som Nordeuropas førende trafikknudepunkt.

Amerikanerne topper med 100 mio. rejsende

Selvom der i disse år bruges mange penge på udbygningen af Københavns Lufthavn, så er der stadig et stykke vej op til, at lufthavnen i Kastrup kan konkurrere med de alderstørste lufthavne på verdensplan. I verdens største lufthavn, som ligger i Atlanta i USA, havde man i 2016 over 100 mio. rejsende, der fløj til eller fra stedet. Kineserne indtog det år nummer to på listen, da den store internationale lufthavn i Beijing blev besøgt af omkring 94 mio. passagerer. Mens nummer tre på listen var Dubai International Airport i De Forenede Arabiske Emirater, der er hovedlufthavn for flyselskabet Emirates. Her havde man i 2016 mere end 83 mio. flypassagerer, der lagde vejen forbi i Dubai.