nyhed

Brunei lemper straffen for homoseksualitet

Brunei lemper straffen for homoseksualitet

editorial

I starten af april meldte Brunei ud, at homoseksualitet fra nu af ville blive straffet med, at personen blev stenet til døde. Det har ført til en massiv kritik af landet, hvor menneskerettighedsorganisationer og kendisser som George Clooney og Elton John har opfordret til at boykotte landet. Det har styret i Brunei nu lyttet til. Sultanen Hassan Bolkiah meddelte, at han vil suspendere stening af homoseksuelle. Han går dog overordnet stadig ind for den hårde kurs over for homoseksuelle. 

Før udmeldingen om stening havde Brunei, der er det eneste land i Østasien med sharialovgivning, også en stram politik over for homoseksuelle. Der ville det give 10 års fængsel, hvis to personer af samme køn blev taget i at have sex med hinanden. Lovgivningen krævede dog, at der var fire vidner. 

Brunei indførte sharialovgivning i 2013 og har efterfølgende strammet landets love for at få dem til at passe til det. De nye love om homoseksualitet er en del af den drejning, som landet de seneste år har taget. 

Brunei har egentlig underskrevet FN’s torturerklæring, der betyder, at de blandt andet ikke må stene homoseksuelle. Landet har dog aldrig ratificeret den, hvilket betyder, at de ikke overholder den, fortæller Amnesty International. Udover homoseksualitet er der også strenge straffe for blandt andet utroskab og analsex, og det kan også straffes med døden ved stening. 

Selvom sultanen nu har suspenderet stening af homoseksuelle, er der stadig strenge straffe for homoseksualitet. Det kan for eksempel føre til bøder, piskning og fængsling. De strenge regler har fået mange homoseksuelle til at forlade landet. 

Menneskerettighedsorganisationerne ser det da heller ikke som en rigtig sejr, at homoseksuelle ikke bliver stenet, fordi der stadig er så dårlige forhold for dem i landet. De siger, at de er bekymrede over, at lovgivningen kun er suspenderet, men ikke helt ophævet. Det betyder jo, at den kan træde i funktion igen, når sultanen ønsker det. 

Kilde: dr.dk