nyhed

Gør gener dig tyk?

Gør gener dig tyk?

editorial

Luk munden og let røven. Sådan er der mange, der tænker, når de ser en overvægtig person. For det handler jo bare om at lukke munden for ikke at spise og lette røven for at bevæge sig, så taber man sig. Dermed også sagt, at hvis man er blevet overvægtig, så er det fordi man ikke har haft viljestyrke nok til netop at lukke munden og lette røven. Men er det så simpelt? Ville 51% af danskerne virkelig være overvægtige, hvis det bare var det, det handlede om? Det mener Jens-Christian Holm, Overlæge ved Enheden For Overvægtige Børn Og Unge på Holbæk Sygehus ikke, at det er. Han arbejder nemlig med overvægt til daglig og er medforfatter på et nyt studie, der viser, at der er en interaktion mellem en mor og et barns gener. Denne interaktion har indflydelse på, hvilke fremtidige sygdomme barnet er i risiko for at udvikle, herunder også overvægt.

Sammenspil mellem gener

Det nye studie er publiceret i Nature Genetics tidsskriftet, og det belyser, at der er 190 gener som påvirker et nyfødt barns vægt. Det viser også, at der er et samspil mellem moderen og barnets gener, og at de kan arbejde med eller mod hinanden. Dermed kan barnet også fødes som undervægtig. Barnets fødselsvægt har betydning for, hvor meget barnet kommer til at veje senere i livet, og om det er i risiko for at udvikle overvægt. Vejer den nyfødte enten for meget eller for lidt, kan det have betydning for udviklingen af overvægt senere i livet.

Overvægt ligger i generne

Ifølge Jens-Christian Holm og det nye studie kan overvægt være genetisk bestemt. Dermed handler det altså ikke om at være doven, viljesvag eller om, at man bare skal lukke munden og lette røven. Men selvom man kan være genetisk disponeret til at udvikle overvægt, er der håb forude. Man kan stadig få hjælp og bekæmpe generne. Det er netop det, som Jens-Christian Holm arbejder med, når han i sit arbejde på Holbæk sygehus behandler flere børn og unge mod overvægt.

 

KILDE: Nyheder.tv2.dk “Læge efter fund af overvægts-gener: Det er en gigantisk nyhed” 

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-05-02-laege-efter-fund-af-overvaegts-gener-det-er-en-gigantisk-nyhed