nyhed

Historisk atomkraftulykke bliver til miniserie

Historisk atomkraftulykke bliver til miniserie

editorial

En ny miniserie fortæller om dengang et atomkraftværk nedsmeltede i Ukraine og skabte en af de største katastrofer, menneskeheden har set.

Debatten om atomkraft herhjemme nåede nye højder dengang i 1986, hvor atomkraftværket Tjernobyl i Ukraine sprang i luften og var skyld i et radioaktivt udslip, der forgiftede 100.000 kvadratkilometer land og spredte sig helt til Skotland. Det er der kommet en skræmmende miniserie på fem afsnit ud af, der nu kan ses på streamingtjenesten HBO Nordic. Serien har et nordisk islæt af danske David Dencik der spiller den tidligere leder af Sovjetunionen, Mikhail Gorbatjov, og svenske Stellan Skarsgård, der kan opleves i rollen som politikeren Boris Scherbina, der leder efterforskningen af ulykken.

Følger helte og skurke

I serien oplever vi en minutiøs gennemgang af atomulykken, der på fornemmeste vis opridser en historie om helte og skurke. Der var mange af de lokale, der ofrede deres liv og velbefindende for at stoppe ulykkens omfang, mens andre valgte oppe i systemet at udnytte en katastrofal situation til egen vinding. Serien skildrer nemlig både, hvordan flere brandmænd begyndte at kaste op og fik, hvad der lignede, brandsår på hænderne, fordi de kom i berøring med den livsfarlige radioaktive stråling. Men samtidig følger vi også den politiske håndtering, hvor kammeraterne i Sovjetunionen gjorde alt hvad de kunne for at hindre, at omfanget af ulykken skulle slippe ud til omverdenen. Den råddenskab, der herskede bag jerntæppet i det politiske system, skildrer denne serie på fornemmeste vis.

Mange liv blev forkortet

Ulykken betød, at virkelig mange mennesker omkom i ulykken, og det formodes, at tusindvis af menneskers liv blev betydeligt forkortet, efter de havde befundet sig tæt på området. Der var blandt andet en kraftig stigning af alle typer kræftformer i Hviderusland i 1990’erne. Den dag i dag er blandt andet de ukrainske byer Pripjat og Tjernobel stadig stort set forladte spøgelsesbyer.