nyhed

Nye scannere testes i lufthavnene

Nye scannere testes i lufthavnene

editorial

Med fremtidens 3D scanner er det formentlig slut med de lange køer i lufthavnene. Samtidig undgår du at få konfiskeret din solcreme og vandflaske.

Test af hospitalsscannere

Der er godt nyt på vej til dig, som ønsker at komme hurtigt igennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen. Flere lufthavne ude i verden er nemlig begyndt at teste nye scannere med 3D-billeder af passagerernes håndbagage. Dermed er der gode udsigter til, at du i fremtiden kan slippe for at skulle aflevere din hårshampoo eller drikkedunk til en af vagterne i sikkerhedskontrollen. Der er tale om brug af CT-scannere, dem er der i forvejen bruges på landets hospitaler til at scanne patienterne. Det er store lufthavne som London Heathrow, John F. Kennedy i New York og Schiphol ved Amsterdam, der for øjeblikket tester den nye CT-teknologi. Forbuddet mod at medbringe væsker som cremer, shampoo og drikkevand, der fylder mere end 100 milliliter i håndbagagen blev indført tilbage i 2006 i forsøget på at forhindre terrorister i at smugle flydende sprængstoffer med ombord.

Mere tid til shopping

I Københavns Lufthavn er man også i fuld gang med at forbedre sikkerhedskontrollen, så du som passager hurtigt kan komme igennem og dermed bruge tiden på shopping i stedet for at skulle stå i kø. For tiden tester man nye 3D-scannere, skoscannere og metaldetektorer, der på den længere bane vil betyde, at du kan slippe for at skulle tage dit bælte og dine sko af, når du går igennem sikkerhedskontrollen. Samtidig er det også planen, at du skal kunne lade din tablets, computer, parfume og tandpasta blive nede i tasken. Dermed vil Københavns Lufthavn kunne benytte de scannere, som de store lufthavne allerede er i fuld gang med at teste. Det nye tiltag kommer, fordi lufthavnen har store planer om at udvide antallet af passagerer fra cirka 30 millioner til 40 millioner mennesker om året.