nyhed

Rigshospitalet vil være de bedste til børnebehandling

Rigshospitalet vil være de bedste til børnebehandling

editorial

I 2025 åbner Rigshospitalet en ny afdeling, BørneRiget. Som navnet antyder, er det en afdeling, hvor de kun behandler børn og fostre. For at kunne blive de bedste i landet, når de åbner, har afdelingen ansat tre professorer til at udvikle nye behandlinger, der kan hjælpe børnene. 

En af de nye behandlinger er en lang nål, der gør det muligt at operere på et foster, der stadig ligger inde i sin mors mave, med en langt lavere risiko, end der er i dag. Når en læge skal operere på et foster, bliver det selvfølgelig altid langt mere kompliceret, fordi vedkommende ikke kan se og røre ved sin patient. 

Det er noget helt særligt, at et hospital har mulighed for at ansætte professorer kun til at udvikle nye behandlinger. Det skyldes, at afdelingen har fået en stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden, der ønsker, at der bliver satset ekstra på børnekirurgi. 

Nålen til at operere med skal blandt andet hjælpe med at udføre operationer på ufødte børn, der ellers ville være døde på grund af deres lidelser. Det er dermed virkelig helt banebrydende, at det snart bliver muligt at få den form for operationer på Rigshospitalet. 

Overlæge Karin Sundberg forklarer, at nålen blandt andet kan bruges til at hjælpe et barn, der har væske i lungerne. Ved hjælp af nålen kan væsken blive drænet. 

Lige nu er de på hospitalet ved at undersøge, hvilke former for andre operationer nålen kan bruges til. Det forklarer professor Olav Bjørn Petersen. Han siger, at det netop er vigtigt at kunne gribe ind, inden børnene bliver født, fordi deres muligheder for at blive raske er langt bedre, når der bliver grebet ind allerede, når de er fostre, frem for først når de er blevet født. Derudover er det heller ikke alle børn, der ville kunne overleve frem til fødslen uden operationen. 

Kilde: dr.dk